Menu Close
Kamu kurumu niteliğinde, özdüzenleyici bir meslek kuruluşu olan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Sermaye Piyasası Kanunu ile 11 Şubat 2001’de kurulmuş ve Nisan 2001’de faaliyete geçmiştir.
Sermaye piyasasında faaliyette bulunan tüm banka, aracı kurum, portföy yönetim şirketleri ve yatırım ortaklıkları Birliğimiz üyesidir.
Çalışanları en üst derecede mesleki bilgi ile donatılmış, etik değerlere bağlı, rekabeti yatırımcılara daha kaliteli ürün ve hizmet sunumu şeklinde algılayan ve saygınlığına önem veren bir meslek mensupları kitlesi oluşturmak; sermaye piyasasını geliştirmek ve bu yolla ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmaktır.
Ülkemizin ekonomik hedefleri doğrultusunda, Türkiye sermaye piyasalarının dünyanın gelişmiş piyasaları arasında yer almasına en güçlü katkıyı sunmak.
sağlamaktır.
Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. 2001 yılında kurulan Merkezi Kayıt Kurulu A.Ş. (MKK), sermaye piyasası araçları ve bunlara ilişkin hakları kayden izlemek ve Yatırımcıları Koruma Fonu’nu idare ve temsil etmekle görevlidir. Birliğimiz MKK’da %5 oranında paya sahip olup yönetim kurulunda bir üye ile temsil edilmektedir.
İncele2011 yılında kurulan Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş.de, Birlik %49 oranında paya sahip olup yönetim kurulunda 2 üye ile temsil edilmektedir.
İnceleİstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB), İstanbul Altın Borsası (İAB) ile Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş.ni (VOB) devralarak şirkete dönüşmesiyle 2013 yılında kurulan Borsa İstanbul A.Ş.de Birliğin %1.3 oranında payı bulunmaktadır.
İnceleSermaye Piyasası Kurulunun (SPK) ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde konut ve varlık finansmanı kapsamında, türleri ve nitelikleri SPK tarafından belirlenen varlıkların devralınması, devredilmesi, devralınan varlıkların yönetimi ve varlıkların teminat olarak alınması ile bu varlıkların karşılığında sermaye piyasası ihracı ve SPK tarafından uygun görülen diğer faaliyetleri yerine getirmek üzere 2020 yılında Birleşik İpotek Finansmanı Anonim Şirketi kurulmuştur. Birliğimiz Birleşik İpotek Finansmanı A.Ş.de %5 oranında paya sahiptir.
İncele28.11.2019 tarihinde JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş.nin toplam sermaye payının %85,05’ini temsil eden 850.500 adet nama yazılı pay senetlerinin belirlenen tutarlarda kurumlar tarafından alınmasına dair pay devir sözleşmesi imzalanmıştır. Birlik imzalanan sözleşmeye istinaden taahhüt ettiği pay alım tutarını 2020 yılı içerisinde ödemiştir. Birliğimiz JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş.de %6 oranında paya sahiptir.
İnceleDış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa dayanılarak 1988 yılında, özel sektörün dış ekonomik ilişkilerini yürütmek amacıyla kurulmuştur. Birliğimiz, sektörümüzü uluslararası platformda daha da etkin olarak tanıtmak üzere, 2008 yılında DEİK’e ‘kurucu üye’ statüsünde üye olmuştur.
İnceleİstanbul Tahkim Merkezi(ISTAC), 20.11.2014 tarihli ve 6570 sayılı İstanbul Tahkim Merkezi Tahkim Kanunu’nun, 29.11.2014 tarihli ve 29190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kuruldu. İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), gerek Türkiye’deki gerekse yurtdışındaki ticari aktörler arasındaki uyuşmazlıkların çözümlenmesi için tahkim ve arabuluculuk hizmeti sunan, bağımsız, tarafsız ve özerk bir kurumdur. İstanbul Tahkim Merkezi, herhangi bir üyelik şartı aramaksızın uyuşmazlık çözümü konusunda tüm taraflara hizmet vermektedir. Birlik ISTAC’a “Genel Kurul üyesi” statüsünde üye oldu.
İnceleBakanlığa vergi politikalarının oluşturulması ve uygulanması ile ilgili olarak görüş bildirmek ve bu konularda araştırma ve çalışmalar yapmak üzere kurulan Vergi Konseyin’ de Birliğimiz bir üye ile temsil ediliyor.
İncele2018 yılında kurulan Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), yurt içinde ve yurt dışında helal akreditasyon alanında faaliyette bulunmak, uluslararası platformlardaki helal akreditasyon çalışmalarında ülkemizi temsil ediyor. Birliğimiz 2020 yılından beri üyeler arasında yer almaktadır.
İnceleEtki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK), kamu, özel ve üçüncü sektörlerden 30 lider kurumun bir araya gelmesiyle Nisan 2021’de kuruldu. EYDK, etki yatırım modelini Türkiye’de yaygın, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yatırım seçeneği haline getirme vizyonu ile hareket etmektedir. Politika, piyasa, iletişim ve bilgi geliştirmenin yanı sıra, dünyada Türkiye’yi temsil eden bir üst kurul olarak konumlanmakta ve etki ölçümü ve yönetimi alanında ulusal bir çerçeve oluşturulmasını hedeflemektedir. Birliğimiz de Türkiye’deki etki yatırımı faaliyetlerine destek olmak amacıyla Danışma Kurulu’na üye oldu.
İnceleAsya Menkul Kıymetler Forumu (Asia Securities Forum-ASF), Asya-Pasifik bölgesinde menkul kıymet piyasalarını geliştirmek, ekonomik gelişime katkıda bulunmak ve üyeleri arasında bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla 1995 yılında kurulmuştur. Bu bölgeden aracı kuruluş birlikleri, borsalar ve çeşitli kuruluşların üye olduğu Foruma, Birliğimiz 2009 yılında üye olmuştur.
İnceleUluslararası Menkul Kıymet Birlikleri Konseyi (International Council of Securities Associations-ICSA), aracı kuruluş birliklerini temsil eden bir oluşumdur. 1988 yılında kurulan Konseyin amacı üye birlikler arasında işbirliği sağlayarak, sermaye piyasasının gelişimine katkıda bulunmaktır. Birliğimiz, 2006 yılından bu yana Konseyin üyeleri arasında yer almaktadır.
İnceleEkonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD 2008 yılında üye ülkeler genelinde finansal okuryazarlığın geliştirilmesi için Uluslararası Finansal Eğitim Ağını (International Network on Financial Education – INFE) kurmuştur. Platforma Birliğimiz 2015 yılında ‘yardımcı üye’ statüsünde olmuştur.
İnceleUluslararası Sermaye Piyasaları Düzenleyicileri Örgütü (International Organization of Securities Commissions – IOSCO), sermaye piyasalarına ilişkin global standartlar oluşturmak amacıyla 1983 yılında kurulmuştur. Sermaye piyasasında düzenleyici kurumların üye olduğu Örgüte, Birliğimiz 2003 yılında ‘gözlemci üye’ statüsünde üye olmuştur.
İncele