İstanbul, 28
Ağustos 2001
Sayı: İHİM –2/231
Konu: Vergi Kimlik Numarası
Uygulaması
23.08.2001 tarih ve 001 sayılı Genel Mektubumuzla vergi kimlik numarası uygulaması hakkında yapılan açıklamalarımız sonrasında, Maliye Bakanlığı nezdinde Birliğimizce yapılan görüşmeler neticesinde vergi kimlik numarasının tespit ve kullanımı uygulaması aşamasında, geçiş dönemi koşulları dikkate alınarak, sermaye piyasası faaliyetlerinin aksatılmadan yürütülebilmesini teminen aşağıda belirtilen ek uygulama kolaylıkları sağlanmıştır.
1) Aracı Kuruluşlarda hesap açmak isteyen ve vergi kimlik numarası ibraz edemeyen müşterilere ilişkin “Vergi Kimlik Numarası Talep Formu”nun (Ek. 1) doldurulması ve ekindeki belgelerin sağlanması halinde işlemlerin yapılmasına izin verilmiştir.
Müşterilerin, hesabın açılması sırasında nüfus cüzdanının yanında bulunmaması halinde “Vergi Kimlik Numarası Talep Formu” doldurularak hesabın açılması ve en kısa zamanda nüfus cüzdanının temin edilerek talep formuna eklenmesi suretiyle vergi dairesine gönderilmesi de mümkündür.
Bu müşterilere ait formlar ve eki belgelerin haftalık dönemler halinde, işlem gerçekleştiren merkez/şube/acente/irtibat bürosunun bulunduğu yer vergi dairesine gönderilmesi ve vergi dairesinden gönderilecek vergi kimlik numaralarının müşteri hesabı ve kayıtlarında kullanılması gerekmektedir.
Bu şekilde, vergi kimlik numarası olmayan müşterilere, Aracı Kuruluşlar nezdinde yeni hesap açılması ve hesaba bağlı işlemlerinin yerine getirilebilmesi olanağı tanınmıştır.
2) Birliğimizce yayınlanan 23.08.2001 tarihli Genel Mektup’un 4 üncü maddesinde, Maliye Bakanlığı’nın açıklaması doğrultusunda; “Tebliğde belirtilen ve uygulamanın başlangıcından önce yapılmış ve hüküm ifade eden işlemlerin sahibi, muhatabı veya tarafı olan kişilerin vergi kimlik numalarının 01.09.2001 tarihinden sonraki ilk işlem anında tespit edilmesi” gerektiği bildirilmiştir. Uygulama kolaylığının sağlanması ve sermaye piyasası faaliyetlerinin aksatılmamasını teminen Birliğimizce yapılan girişimler neticesinde; Aracı Kuruluşların, hesabı olan sürekli müşterilerinin 01.09.2001 tarihinden itibaren işlem yaptırmak istemeleri ve vergi kimlik numarasını ibraz edememeleri halinde, yapılacak işlem tutarı 5 milyar Türk Lirasını aşan işlemler hariç olmak üzere, işlemi gerçekleştirmeleri ve müşteriye vergi kimlik numarasını ibraz etmesi gerektiğini hatırlatmalarına ve en kısa sürede ibraz etmelerini sağlamalarına izin verilmiştir.
3) Üyelerimizin, Maliye Bakanlığı’ndan bugüne kadar vergi kimlik numarası almış olan kişilere ilişkin bilgilerin bulunduğu sicil kütüğüne elektronik ortamda erişerek müşterilerinin vergi kimlik numaralarını tespit etmelerine olanak sağlayacak çalışmalar halihazırda yürütülmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederiz.
Saygılarımızla,
TÜRKİYE SERMAYE PİYASASI
ARACI KURULUŞLARI BİRLİĞİ
|
|
|
|
Turgut TOKGÖZ |
Y.Ziya TOPRAK |
|
GENEL SEKRETER |
BAŞKAN |