İstanbul, 13 Kasım 2006

2006/870

GENEL MEKTUP

No:478

Konu : Vergi Tevkifat Tutarlarının Müşteri Hesaplarından Tahsili Hk.
 
İlgi :19.12.2005 tarih ve 397 No.lu Genel Mektubumuz.
 

SAYIN ÜYEMİZ,

01.01.2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan yeni vergileme rejimindeki tevkifat tutarlarının muhasebeleştirilmesi, müşteri hesaplarından tahsili, beyan ve ödenmesine ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu’nun bildirimi çerçevesinde hazırlanan esaslar 19.12.2005 tarih ve 397 No.lu Genel Mektupla tüm üyelerimize duyurulmuştur.

Geniş ölçüde Üyelerimizin görüşleri doğrultusunda belirlenen bu esasların amacı; tevkifat işlemlerinde aracı kuruluşlar arasında uygulama birliğinin sağlanması ve haksız rekabet koşullarının oluşmaması açısından yeknesak bir uygulama yönteminin belirlenmesidir.

Bu yaklaşımın doğal sonucu olarak, üyelerimizin günlük olarak tespit edilen matraha göre tevkif edilen verginin müşteri hesaplarından günlük olarak tahsil edilme esasını gerek mevcut müşterilerine uygulamada gerekse potansiyel müşterilerine duyurmada yanlış anlamalara meydan vermeyecek, haksız rekabete yol açmayacak bir tutum içinde olmaları beklenmektedir.

Bu çerçevede, üyelerimiz arasında uygulama birliği sağlanması ve olası farklılıkların yaratabileceği haksız rekabet ortamının önlenmesini teminen 19.12.2005 tarih ve 397 No.lu Genel Mektubumuzda belirtilen esaslar doğrultusunda işlem yapılması hususunun hatırlatılmasında yarar görülmüştür.

Gereği için bilginize sunarım.

Saygılarımla,

İlkay ARIKAN

GENEL SEKRETER