Menu Close
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Birliğimiz ve üyelerinin iş birliği çerçevesinde düzenlenen “İhracat Yapan Şirketler İçin Kur Riski Yönetimi” konulu panellerinin ilk durağı İstanbul oldu.
8 Nisan 2019 tarihinde İstanbul’da düzenlenen ve TİM üyeleri ile Birliğimiz üyelerini bir araya getiren panelin açılış konuşmaları, TİM Başkan Vekili İbrahim Pektaş ve Birlik Genel Sekreteri İlkay Arıkan tarafından yapıldı. Katılımın yoğun olduğu panele, ihracatçı sektörü temsilcileri, sermaye piyasasında faaliyet gösteren banka, aracı kurum, portföy yönetim şirketleri, yatırım ortaklıklarının yöneticileri ve basın mensupları olmak üzere 150′ ye yakın kişi katıldı.
TİM Başkan Vekili İbrahim Pektaş panelin açılışında yaptığı konuşmada, 2018 yılını 168,1 milyar dolar ile rekor kırarak tamamlayan ihracatçıların, 2019 yılında da Türkiye’nin ihracatını yeni rekor seviyelere taşımayı hedeflediklerini belirtti. Dünya ticaretinin yaklaşık üçte ikisinin dolar ile yapıldığını ifade eden Pektaş, “Merkez Bankalarındaki rezervlerin çoğu dolar olarak tutuluyor. Tüm dünyada emtia dolar bazında belirleniyor. Bu ne anlama geliyor? Davul birinin elinde, tokmak başkasının elinde demek. Tokmak başkasının elindeyse, istediğiniz ritmi çalamazsınız. İşte o yüzden bizler kendi paramız ile ticaret yapmak istiyoruz” dedi. İhracat işinin, sermaye piyasalarından, finanstan ayrı düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Pektaş, “İhracatçılarımızın hepsi, en azından temel düzeyde, sermaye piyasası araçlarını kullanabilmelidir. Bu sayede, finansal piyasaların beraberinde getirdiği iyi koşullardan faydalanarak, kötü koşullarda da kendilerini risklerden nasıl koruyacaklarına dair yeterli finansal okuryazarlığı uygulamayı başarabilmelidir” diyerek sözlerine son verdi.
Birliğimiz Genel Sekreteri ile devam açılış konuşmalarında, Arıkan, “Günümüzde küreselleşme süreci ile artan dış ticaret hacimleri çerçevesinde esnek kur sisteminde firmalar kur riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşanan dalgalanmalar da kur riskini başka bir boyuta taşımıştır. Kur riskinin yönetimi ve sermaye piyasalarının önemi ise burada devreye girmektedir” dedi. Arıkan konuşmasını, etkinliklerimiz ile kur riski taşıyan ihracatçı şirketlerin çalışanlarının, yatırımcıların ve konuya ilgi duyanların bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasını hedeflediklerini vurgulayarak tamamladı.
Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Özgür Hatipoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Coşan Yeğenoğlu, Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Türev İşlemler Satış Müdür Çağan Atlan, Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Direktörü Harun Özay, İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu konuşmacı olarak katıldı.
Ayrıca, Akbank T.A.Ş, Ekonomik Araştırmalar Birimi Müdürü Dr. Eralp Denktaş, CFA “Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler” ve KPMG Türkiye İş Ortağı Kerem Vardar “Kur Riskinden Korunmanın Mali Tablolarda Gösterimi” konuları hakkında bilgi paylaştı.
Panelin öncesinde ve eş zamanlı olarak, ihracat yapan 10 şirketin üst düzey yöneticileri ile TSPB üyeleri arasında 1 saat süreli Firmadan Firmaya (B2B) görüşmeleri yapıldı.