Menu Close
Birliğimizin 17. Olağan Genel Kurul Toplantısı Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin katılımıyla yapıldı. Toplantıda, sermaye piyasalarının geleceği ve uluslararası platformlardaki rolü tartışıldı.
Finans sektörünün en büyük meslek örgütü olan Birliğimizin 17.Olağan Genel Kurul Toplantısı, 9 Haziran 2017 tarihinde düzenlendi. Toplantıda, sermaye piyasalarının önümüzdeki dönemde gelişmeye devam edeceğine dikkat çekildi.
Açılış konuşmasını Birlik Başkanı İlhami Koç’un yaptığı toplantıda, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş ile Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da birer konuşma yaptılar.
Nurettin Canikli: “7,2 milyar dolarlık portföy yatırımı Türkiye’ye girdi.”
Genel Kurul toplantısının açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “İlk 5 ayda 1 milyar 662 milyon dolar hisse senedi, 5,5 milyar dolar tahvil ve bono olmak üzere toplam 7,2 milyar dolarlık portföy yatırımı Türkiye’ye girdi. Bu son derece önemli. Türkiye’ye güven, uluslararası alanda da en üst seviyede şu anda. Bunun göstergelerinden birisi bu.”
Başbakan Yardımcısı Canikli, Türkiye’nin tasarruf oranları itibarıyla gelişmiş ülkelere kıyasla yeterli seviyelerde olmadığını, bunu artırmak için peş peşe çalışmaların hayata geçirildiğini bildirdi. Canikli, “Bunlardan bir tanesi gönüllü ve en son otomatik BES. Türkiye’de tasarruf açığının giderilmesine önemli ölçüde katkı sağlayacak. Gönüllü BES’te bugün ortaya çıkan 70 milyar liralık tasarruf oluşmamış olmasaydı piyasalarda maliyetler çok daha yüksek rakamlara çıkmış olacaktı. Buradaki maliyetleri yükselten rekabet daha ileri boyutlarda tahakkuk edecekti” diye konuştu.
İstanbul Uluslararası Finans Projesi’nin hayata geçirilmesi için çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğünü anlatan Başbakan Yardımcısı Canikli, bununla ilgili kurulan koordinasyon kurulunun üç toplantı gerçekleştirildiğini bildirdi.
Başbakan Yardımcısı Canikli, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ülkelerinin katılımıyla uluslararası bir gayrimenkul borsası kuracaklarını da anımsatarak, teknik çalışmaların tamamlandığını, kısa süre içerisinde yasal çalışmaların da tamamlanarak borsanın hayata geçirileceğini, ülkeye kalıcı finansman sağlamak açısından bu borsanın önemli bir işlev göreceğini anlattı.
Dr. Vahdettin Ertaş: “Türkiye sermaye piyasaları kurumları, uluslararası kuruluşların yönetiminde güçlü şekilde temsil edilmektedir”
SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, küresel alandaki gelişmeleri ve sermaye piyasalarının durumunu şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye sermaye piyasaları kurumları, artık dünya sermaye piyasalarının şekillenmesinde önemli roller üstlenen uluslararası kuruluşların yönetiminde güçlü şekilde temsil edilmektedir. Kurulumuz, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) üyeleri arasında yapılan oylama sonucunda, aday ülkeler arasında, en çok oy alarak 2016-2018 dönemi için IOSCO Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. Bu tür temsiller küresel politikaların belirlenmesinde söz sahibi olmamızı, işbirliklerini ve yatırım fırsatlarını yaygınlaştırmamızı hızlandıracaktır.”
Himmet Karadağ: “Hükümetimizin ülkemizi dünyanın ilk 10 büyük ekonomi arasına yükseltme hedefi bulunmaktadır”
Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ açılış konuşmasında Türkiye ekonomisinin hızla gelişeceğini vurgulayarak, “OECD’nin son yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda aktif mali ve parasal politikalar ile Türkiye’de hane halkı tüketiminin ve özel sektör yatırımlarının canlanacağı ve büyümenin ılımlı bir şekilde artacağı belirtilmiştir. Hükümetimizin de ülkemizi dünyanın ilk 10 büyük ekonomi arasına yükseltme hedefi bulunmaktadır. Bu hedefi uluslararası raporlarla karşılaştırdığımızda, inandığımız ve çalıştığımız takdirde, hedeflerimize ulaşabileceğimiz çok net bir şekilde gözükmektedir.”
İlhami Koç: “Ülkemiz güçlü bir sermaye piyasası altyapısına sahiptir”
Konuşmasında sermaye piyasalarının gelişimine vurgu yapan Koç, “Sermaye piyasalarımız açısından oldukça zor bir yılı geride bırakmış olmamıza rağmen sektör olarak girişimlerin finansmanına katkılarımız devam etti. 2016 yılında, şirketlere halka arz ve sermaye artırımlarıyla 2 milyar TL özkaynak, aynı yıl tahvil/bono ihraçlarıyla 90 milyar TL’lik finansman sağladı” dedi.
Koç, “Hepimizin bildiği üzere, bugün, ülkemiz güçlü bir sermaye piyasası altyapısına sahiptir. Sermaye piyasamız uluslararası normlara uygun hukuki çerçevesi, eksiksiz kurumsal altyapısı, gelişmiş teknolojilerin yaygın kullanımı ve nitelikli işgücü ile gelişmeye en açık sektörlerden biridir. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olan ülkemizin sermaye piyasası alanında layık olduğu seviyeye ulaşması hedeflerimizin başında geliyor. Bunun için gerek ulusal gerekse de uluslararası arenada Birlik olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmek için çalışıyoruz” dedi.